09/02/2016

Jaanuarikuu kokkuvõte

Esimene kuu kujunes rõngaleidja võistluses ootuspäraselt vaikseks perioodiks. Siiski õnnestus esimestel osalejatel ka punkte koguda. 
Juba aasta esimesel päeval luges Margus Ots sinitihase rõnga Tartumaal Vana-Kuustes. Nimetatud isend oli 1. aasta noorlinnuna Marguse enda poolt mullu oktoobris ka samas märgistatud. See oli ühtlasi jaanuari ainus rõngateade, mis laekus sisemaalt.
Ülejäänud kolm rõngaleidu tehti väljaspool Eestit märgistatud lindudest. Üheks ootuspärasemaks leiuks oli Mati Martinsoni poolt Sõrve säärel pildistatud värvirõngastega merikotkas. See lind oli märgistatud pesapojana 2013. aasta juunis Leedus Šilute piirkonnas. Sama lindu on Mati vaadelnud Sõrve säärel ka kahel varasemal talvel.
Kaks rõngaleidu laekus otse pealinnast. Aivar Määr leidis 16. jaanuaril Paljassaarest Katariina Kai juurest kaelarõngaga laululuige. Antud isend oli märgistatud Leedus  Vilniuses 2010. aasta veebruaris ning see oli linnu kohta Eestist esmavaatlus. 
Meelis Suurkaev leidis jaanuaris Tallinnast admiraliteedibasseini juurest metallrõngaga kormorani. Foto abil õnnestus ka rõngal leiduv kood kenasti ära lugeda. Täpne rõngastusinfo on Soome rõngastuskeskuselt alles laekumas, kuid tegu on mullu Soomes märgistatud linnuga.
Veebruarikuu algus on kujunenud väga soojaks ning selliste ilmade jätkumise korral on lähinädalatel kindlasti ka juba varakevadisi saabujaid oodata. Nende seas tasub eriti teraselt otsida hanede ja luikede kaelarõngaid.

Soomes märgistatud kormoran Tallinnas Admiraliteedi basseini juures. Foto: Meelis Suurkaev


No comments:

Post a Comment